Intervisie
Een andere vorm van leren aan de hand van werkervaringen is intervisie. Door intervisie denken jij en je collega’s samen na over persoonlijke of functie gebonden vraagstukken in de werksituatie. Dit meedenken gebeurt door het stellen van verhelderende en verdiepende vragen. Zo ga je met elkaar aan de slag, gebruik je je vraagstelling en analytisch vermogen zodat je zicht op het ingebrachte probleem krijgt. Ook ontdek je alternatieven, waar je weer verder mee kunt. We hebben verschillende mogelijke methodieken en werkvormen aan de hand waaruit we kunnen kiezen. Dit doen we in overleg met elkaar. Het doel is om kennis over jezelf in je werkuitvoering te vergroten. Ook leer je meerdere actiemogelijkheden met elkaar te ontdekken die je kunt toepassen.
Intervisie heeft tot doel iemands professionaliteit te vergroten door zijn persoon in relatie tot bepaalde werkervaringen en vraagstukken in de intervisie groep te bespreken. Het gaat bijvoorbeeld om zaken hoe je als persoon met anderen samenwerkt, hoe je omgaat met lastige vraagstukken en situaties en hoe je tot oordeelsvorming komt. Wat speelt er allemaal mee in je denken, voelen, handelen en willen in de werk- en arbeidscontext? Zo krijg je de kans om je eigen handelen te bevragen en andere handelingsalternatieven te ontdekken en uit te proberen. Waar het bij intervisie met name om gaat is dat een professional in het sociaal domein de kans krijgt om met collega's te reflecteren op jezelf en het ontstaan van je handelen. De anderen in de groep leren hier ook weer van, het intervisieproces helpt de overige deelnemers om te leren zorgvuldig vragen te stellen en te adviseren. Dit betekent even vertragen en oordeel opschorten voordat je alle informatie hebt vanuit meerdere perspectieven. (De Haan 2001, p7) Het voordeel van intervisie is dat over het algemeen werkplezier vergroot wordt door bewustwording en meer grip op je eigen invloedssfeer.
Een intervisiegroep bestaat bij voorkeur uit 4 tot 8 deelnemers, die niet in een hiërarchische werkverhouding zitten en die elkaar in een bepaalde frequentie opzoeken. Dit zal ongeveer 6 tot 8 bijeenkomsten per jaar zijn. We starten de intervisie altijd met afspraken maken over de werkwijze.
Intervisie vraagt van de deelnemers een aantal basisvaardigheden. Om die vaardigheden te leren en het intervisie groepsproces goed op gang te brengen kan ik deze begeleiden. Het is mogelijk om de hele intervisiereeks te begeleiden, het is ook mogelijk om een intervisie groep op te zetten in jullie team en te trainen zodat jullie zelfstandig verder kunnen met intervisie.
Mijn werkwijze kenmerkt zich door aan de ene kant een duidelijke structuur en passende methodiek en vorm aan te bieden en aan de andere kant aan te sluiten bij de groep. Ik vind het belangrijk om flexibel te zijn in wat er op dat moment nodig is. Veiligheid in de groep, waardoor kwetsbaarheid mag plaatsvinden, vind ik belangrijk om te organiseren en faciliteren.
Door mijn achtergrond in het systemisch werken in gezinnen met behulp van familieopstelling is systemische intervisie met behulp van middelen zoals poppetjes, een team of organisatie opstelling, een mogelijkheid. Altijd met als doel verheldering van posities van de inbrenger en mogelijk van het hele team of organisatie en de eigen rol, verantwoordelijkheid plus invloed daarop.
Mocht je geïnteresseerd zijn kun je me hiervoor benaderen.